Държавният съвет за административни обжалвания призна за законно оттеглянето на Турция

...
Държавният съвет за административни обжалвания призна за законно оттеглянето на Турция
Коментари Харесай

Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция

Държавният съвет за административни обжалвания призна за законно отдръпването на Турция от Истанбулската спогодба за предварителна защита и битка с насилието против дами, оповестява hurrietdaillynews.com.
Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието против дами и домашното принуждение (Истанбулска конвенция) е интернационално съглашение на Съвета на Европа против насилието против дами и домашното принуждение. Турция стана първата страна, утвърдила конвенцията на 14 март 2012 година

През март 2021 година президентът Тайип Ердоган разгласи отдръпването на Анкара от конвенцията, заявявайки, че задачата й е изменена и занапред нататък документът е " несъответстващ със обществените и фамилните полезности на Турция “. Бяха заведени огромен брой каузи в Държавния съвет с искане за анулация на президентското решение за излизане на Турция от конвенцията и за прекъсване на осъществяването. От своя страна Европейски Съюз също разкритикува това решение на Анкара. В резултат на възражението на някои неправителствени организации, се стигна до Административния правосъден състав, който е окончателният орган за взимане на решение по преписката.

Държавният съвет за административни обжалвания призна решението за отдръпване от Истанбулската спогодба в сходство със закона. Съветът с болшинство на гласовете реши да " отхвърли “ възраженията, че отдръпването от конвенцията опонира на закона.

" След като Държавният съвет за административни обжалвания реши да се отдръпна от конвенцията в сходство със закона, Турция публично се отдръпна от Истанбулската спогодба “, отбелязва изданието. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР